Musluk Tamiri / Batarya Tamircisi – Malatya Tesisat
musluk nasıl sökülür
Damlatan bir musluğun nasıl nasıl tamir edileceğini öğrenmek, hem el becerilerinizin gelişmesi hem de bütçenizin korunması açısından çok önemlidir. Damlayan musluk tamiri için tesisatçı aramamak ve para ödemek zorunda kalmamak için musluk tamirini kendiniz yapabilirsiniz. Damlayan musluk nasıl düzeltilir diye düşünüyor ve ne yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız bu proje tam size göre. Sızdıran bir musluğu tamir etmek, su bataryası değiştirmek için tamir aşamalarını adım adım izleyebilirsiniz. Damlayan musluk tamiri için ihtiyaç duyacağınız malzeme sadece bir tornavidadır. Sızdıran musluk tamirinde veya musluk değişiminde doğru araç gereçler kullanmadığınızda değişim ve tamir işlemi tam anlamı ile yapılmış olmayacaktır. Bu nedenle damlayan musluk tamir sürecinde profesyonel bir tornavida kullanmak çok önemlidir.
damlayan musluk problemi
Sızdıran musluk nasıl onarılır ? Evinizde sızdıran bir musluk varsa veya aç kapa musluk bozulmuşsa bir musluğun nasıl tamir edileceğini de öğrenmeniz yararlı olacaktır. Muslukla çok kolay bozulabilen, kireçlenebilenveya aşınabilen armatürler olduğu için sık sık arıza yaparlar. Bu durumla karşı karşıya kaldığınızda musluk tamircisi aramak yerine musluğunuzu kendiniz tamir edebilirsiniz. Eğer musluk tamir etme işlemi hakkında bilginiz yoksa damlamayı kontrol edemezsiniz bu durum damlama olan alanı nemli hale getirecektir. Nem alan bölge de küflenme meydana gelecek, sıvalarda dökülme, fayanslarda kırılmalar oluşacaktır. Basit bir su sızıntısı daha maliyetli bir tamirat işlemini doğurabilir. Ayrıca küflü alanlarda bakterilerin hızla çoğalması çok olasıdır. Küfe karşı alerjisi olan aile bireyleri açısından da bu durum oldukça risklidir. Aile bireylerinin sağlığı açısından da musluk tamiri, su bataryası değişimi hayati öneme sahiptir.
kapanmayan musluk tamiri
Damlayan musluk tamiri basit bir sorun gibi görünse de aslında aileniz dışında tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir sorundur. Sızdıran bir musluk temel bir ihtiyaç olan suyun boşa harcanması ve israf yapılmasına neden olur. Sızdıran muslukların nasıl tamir edileceğini öğrenerek sudan tasarruf edebilirsiniz. Damlayan musluk ihmal edildiğinde bir yılda yüzlerce litre su boşa harcanacaktır. İklim değişikliğinin yaşandığı günümüzde gittikçe azalan su kaynakları, suyun daha önemli olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tüm doğal kaynaklarımızda olduğu gibi suyun korunması açısından da damlayan musluk tamiri, su bataryası değişimi çok önemlidir. evinizde, iş yerinizde yer alan ve sızdıran bir musluğu tamir ederek suyun boşa harcanmasının önüne geçebilir, su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
musluk contası nasıl değiştirilir
Son olarak, sızdıran bir musluk, damlayan bir su bataryası uzun süre tamir edilmez ise evinizde yapısal hasara neden olabilir. Süreli sızdıran ve tamir edilmeyen su zamanla zemine, duvarlara ve hatta temele zarar verebilir. Bu durum evinizin temel yapısının zarar görmesine neden olacak ve binanın statik açıdan risk düzeyini artıracaktır. Bu tür olumsuz ve riskli durumlar ile karşılaşmamak ve sağlıklı bir bina da yaşamınızı devam ettirmek için musluklarınızı düzenli olarak kontrol etmeli ve sızıntı yapan musluğu değiştirmelisiniz. Sızan bir musluğun haneye veya sağlığınıza kalıcı zarar vermemesi için sürdürülebilir bir şekilde nasıl tamir edileceğine dair en önemli adımları bu proje de öğrenebilirsiniz. Bu projede standart bir banyo musluğunun nasıl tamir edileceğini göreceksiniz. Muslukta oluşan arıza nedenine göre tamir yöntemi ve musluk değişimi hakkında merak ettiğiniz ve bilmediğiniz tüm konuları bu projede öğrenebilirsiniz. Banyo musluğunun sızdırmasının temel nedeni üst kısımlarının aşınmış olmasıdır. Bu durum meydana geldiğinde genellikle musluğunuzun damladığını, tamamen kapanmadığını veya dönmeye devam ettiğini görebilirsiniz. Bu durumda damlayan musluk nasıl tamir edilir diye düşünmeden bu adımları izleyerek musluğunuzu tamir edebilirsiniz.
Su kaynağını kapatın
Musluk tamirine başlamadan önce musluğa giden su veren hattı kapatmalısınız. Bu sayede musluğu tamir ederken boşa su harcamamış ve tamir işlemlerini kolaylaştırmış olacaksınız. Banyodaki musluk lavabonun üzerindeyse, genellikle lavabo altında su beslemesini durdurmak için kapatabileceğiniz bir kapatma veya su kesme vanası vardır. Eğer su kesme vanasını bulamıyorsanız su besleme hattının başında yer alan ana vanayı kapatarak su beslemesini durdurmuş olursunuz. Su kaynağını kapattıktan sonra, doğru vanayı kapattığınızı kontrol etmek için musluğu açın. Suyu kapatığınızı test ederken musluğu yavaş yavaş açmalısınız. Yanlış bir vanayı kapatmışsanız açacağınız musluktan ortalığa su saçılacaktır. Bu nedenle suyu kapattığınızdan emin olmalısınız. Damlayan musluk tamirinde ihtiyacınız olan son şey, musluğu sökmeye başladığınızda her yere sıçrayan su olacaktır.
Vidayı kapatan kapağı çıkarın
Su bataryası değişimi veya musluk tamiri için musluk kapağının üst kısmında yer alan, kapak altına gizlenmiş vidayı çıkarmalısınız. Bu işlemi yapmak için kapağı musluktan çıkarın. Bazı durumlarda kapak ve tutamak birleşik olabilir. Bu durumda yapmanız gereken kapak ve tutamağı birlikte çıkarmaktır. Musluk kapağı parmak uçlarınızla veya tırnaklarınızla açılamayacak kadar sıkıysa, düz uçlu bir tornavida veya bıçak kullanabilirsiniz. Musluk kapağını çıkardıktan sonra vida sökme işlemine geçebilirsiniz.
Uzman ipucu: Musluğun sökülen parçalarını yeniden monte etmeniz gereken sıraya göre hizalayın. Bu şekilde, özellikle sızdıran bir musluğu ilk kez tamir eden biri olarak hangi kısmın nereye gittiği konusunda kafanız karışmaz.
Kolu sökün
Musluk değiştirme işlemi için kapağı musluktan çıkarın. Bu aşamadan sonraki adım musluk kollarını yerinde tutan vidaları gevşetmektir. Vidaları gevşetebilmek için yapmanız gereken bir tornavida kullanmak. Doğru araç ve gereçler kullandığınızda bu işlem oldukça kısa sürecektir. Aksi halde vida gevşetme işlemi için uzun süreler harcayabilirsiniz.
Musluktan çıkarmak için kolu çevirin
Vidayı çıkardıktan sonra, musluk sapını hafifçe çevirerek ve sağa doğru kolayca kaydırarak yerinden çıkarabilirsiniz. Bu işlem oldukça kolay olacaktır. Bu işlemi doğru bir şekilde yapmadığınızda kapağı açarak vidayı yerinden çıkaramazsınız. Vida gevşetme işlemi öncesinde kapağı sökemediğinizde sirkeli su kullanarak oluşan kireçlenmeyi de önleyebilirsiniz. Sirkeli su, kireçlenmiş tüm bölgeleri kısa sürede temizleyen bir karışımdır. Kireç tutulan her parça ve bölge için sirkeli suyu kullanabilirsiniz.
Rakor somununu çıkarın ve musluğun üst kısmını tekrar takın
Kolu çıkardığınızda, valf üstünü yerinde tutan rakor somununu göreceksiniz. Rakor somunu genel olarak standart tasarıma sahip olan ve musluklarda kullanılan bir somundur. Rakor somunu sürekli kullanılan bir muslukta aşınan ve sızıntıya sebep olan temel parçaların başında gelmektedir. Sızıntı oluşan çoğu muslukta rakor sonumunun yer aldığı üst kısım zamanla aşınır ve musluğun sızdırmasına neden olur. Bu durumda yapmanız gereken rakor somununu sökerek değiştirmektir. Aşınmış üst kısımda yer alan rakor somununu değiştirdiğinizde sızıntıyı önlemiş olursunuz. Aç kapa musluk modellerinde sızıntı sebebi genel olarak aşınan üst kısımlardır. Bazen aşınmış bir rondela da sızıntıya neden olabilir. Rondela; musluk valfini sabitleyen kauçuk halkadır. Rondelalar, sık kullanıma bağlı olarak aşınır veya sıkışarak işlevini yerine getiremez duruma gelir. Bu durumda somunu sökün, mili ve valf başlığını çıkarın. Eskimiş, aşınmış üst parçayı ve gerekirse rondelayı aynı tasarıma ve ölçülere sahip yeni parçalar ile değiştirin. Doğru şekilde değişim yaptığınızdan emin olmak için paketteki talimatları izleyin.
Not: Musluk parçalarının kireçlendiğini fark ederseniz, bunları eşit miktarda su ve sirke karışımında yaklaşık 10-15 dakika bekletebilirsiniz. Tekrar takmadan önce durulayın.
Adım 6: Parçaları tekrar birleştirin ve su kaynağını açın
Yeni üst parçayı taktıktan sonra, çıkardığınız armatürün tüm parçalarını yeniden monte etmelisiniz. Montaj işlemini söktüğünüz sıraya göre yapmanız çok önemlidir. Aksi durumda doğru montaj yapamayacağınız için sızıntı devam edecektir. Önce üst kısmı geri takın ve rakor somunu ile sabitleyin. Bu işlemden sonra tutamak ve son olarak da kapağı yerine takın. Musluğu yeniden monte ettiğinizde, hatanın çözülüp çözülmediğini test etmek için su kaynağını açın. Musluğu yavaşça açtığınızdan emin olun. Montaj işlemini doğru yapamama durumunu göz önünde bulundurun ve oluşabilecek su sızıntısı için elinizin altında bir havlu bulundurun. Montaj işleminde söktüğünüz parçaları doğru sıra ile yerine monte etmediğinizde veya sıkılacak parçaları yeterli derece de sıkmadığınızda musluklarınızda sızıntı veya su sıçraması meydana gelebilir. Bu tür riskleri göz önünde bulundurarak su besleme hattında yer alan vanayı yavaş yavaş açmalı ve değişim yaptığınız musluk alanında bir havlu bulundurmalısınız.
banyo musluk tamiri nasıl yapılır
tuvalet musluk tamiri
aç kapa musluk göbeği